Selv med vinterferiegjester tre uker i strekk, føler Roy Bakke det er lett å finne roen på Hovden.

Hvem: Roy Bakke
Hva: Vertskap på Hovden Fjellstoge
Hvor: Hovden

HOVDEN:

Du gikk fra en toppjobb som hotelldirektør i SAS-systemet på Østlandet til å bli vert på lille Hovden Fjellstoge med camping og utleiehytter.  Hvorfor?

-Jeg ble rett og slett litt lei av jag og kjør i hverdagen. Det kom et tidspunkt der jeg følte at jobben styrte hele livet. Jeg trengte en time-out. Så var det litt tilfeldig at jeg var på jakttur til Danmark med en gjeng fra Hovden, og fikk en del input på hvordan det var å leve der. Mandagen etter ringte pappa og sa at de søkte etter vertskap på Hovden Fjellstoge. På den tiden var min kone, Ann Torill direktør på Caledonien i Kristiansand. Vi søkte, fikk jobben, og i mai 2010 flyttet vi opp hit.

Hvordan er hverdagen nå, kontra da dere drev forretningshotell?

-Den største forskjellen er at vi er på et mindre sted, der vi er tettere på alt. I et internasjonalt hotellkonsern fjerner man seg fra gjestekontakten og blir bare hentet ned dersom det er en stor klage. Her på Fjellstoga gjør vi alt, og har fått tilbake den gode, direkte kontakten. Det er jo det som driver oss. Motivasjonen er å kunne sørge for at gjestene har det bra.

Er det et roligere liv?

-Ja, det er det, selv om det blir lange dager nå også. Men her på Hovden går ting i et roligere tempo. Det er ikke samme forventning om at man skal delta på masse aktiviteter, og kjøre barna hit og dit på fritiden. Her finnes det jo ikke like mange tilbud, og det kan være bra. Er det noe man savner, må man ta tak i det selv. Jeg har for eksempel påtatt meg jobben som fotballtrener i Bykle for at guttungen skulle få spille. Dessuten er det mye fokus på å bruke det som ligger rett utenfor døra: naturen. Det passer oss bra. Det er også lettere på hente seg inn, både gjennom friluftsliv og ved at vi vet det kommer roligere perioder i mai og november. Da kan vi reise bort og gjøre helt andre ting hvis vi vil.

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

-Jeg står tidlig opp, åpner Fjellstoga og dekker til frokost og steker egg og bacon. Så henter jeg informasjon om  vær, vind og føre. Deretter er det utsjekk av gjester og å stelle litt ekstra for eksempel ved å steke  vafler. Så er det vasking, ryddig og litt administrativt. Deretter rusler jeg kanskje en tur på campingen, snakker med gjester og sørger for at alt er som det skal. Vi er opptatt av atmosfæren, at gjestene føler seg sett.

Hva er det beste med jobben din?

-Når jeg kan ta med grupper ut for å padle, sette garn, lage mat og være en slags naturguide. Vi har mange skoler, lag og organisasjoner som bruker oss år etter år.

Du er kristiansander, men har blant annet vært hotelldirektør både i Oslo og i Fredrikstad. Hvordan havnet du i bransjen opprinnelig?

-Det var litt tilfeldig. Jeg begynte med lua i hånden på datidens SAS Park Royal på Fornebu og fikk jobb som piccolo. Så jobbet jeg meg oppover i systemet, tok hotellhøyskolen i Stavanger , ble trainee i Sas-systemet, deretter gikk det slag i slag.

Hva er spesielt med reiselivsbransjen?

-Det er noe med miljøet, det er litt som med sirkusfolk og lukten av sagmugg. Man blir bitt av basillen, det å være sammen med mange folk i et hektisk miljø og oppnå at gjester blir fornøyde. Jeg tror det ligger latent i sånne som meg.

Hva hadde du gjort hvis du skulle drevet med noe annet?

-Da ville jeg blitt politimann. Det var guttedrømmen, men en øyeskade satte en stopper for det.  Det er nok litt det samme der, noe med lysten til å kunne gjøre en forskjell, ordne opp og hjelpe folk.

Hva gjør du når du ikke jobber?

-Gjerne noe med barna. Jeg er familiefar med to gutter på 12 og 14, ei jente på 2 år og en på vei. Å gå på jakt med guttene er god pappatid. Fuglehunder er også en stor interesse. Alt er knyttet sammen. Det er det som er så bra her på Hovden. Vi hadde for eksempel et tilfelle der kjøkkensjefen solgte en middag for ti med rype på menyen, uten at vi hadde ryper. Da måtte vi ut på jakt. Sånt liker jeg. Vi jakter også reinsdyr og elg. Ellers så er jeg mye her på Fjellstoga, enten jeg har fri eller ikke. Jobb og fritid glir litt inn i hverandre, men ikke på en negativ måte. Det er det jeg liker med å være her.

Du er opprinnelig fra Kongsgård en i Kristiansand. Er du ofte i byen?

-Jada, vi tar oss jevnlig en tur. Selv om vi trives med fjell-livet er det godt med litt storby-liv innimellom. Ellers treffer vi jo mange kristiansandere her oppe også, sånn som nå i vinterferien. Vi merker det spesielt godt i restauranten. Det er veldig hyggelig og sosialt. I år har det vært vinterferie tre uker på rad her. Først Østlandet, så Rogaland og nå Aust- og Vest-Agder.

Men du blir ikke stresset likevel?

-Det hender jeg tenker litt på det om morgenen når jeg må tidlig opp og været er ufyselig. Men så kjenner ordentlig  etter og vet egentlig bare er peanuts. Når man kommer ut i fjell-luften og deretter møter trivelige folk, er det egentlig bare helt herlig. Visst er det tempo og hektisk i blant, men det er også lettere å roe seg ned. Jeg føler rett og slett at vi lever bedre her på Hovden

Skrevet av: Birgitte Klækken, birgitte@kristiansandavis.no | Foto: Birgitte Klækken